Študenti prišli do školy aj cez víkend. Dobrovoľne, aby sa vyznali v médiách

Študenti prišli do školy aj cez víkend. Dobrovoľne, aby sa vyznali v médiách

ŽILINA - Mladí z celého Slovenska sa rozhodli vzdelávať aj cez víkend a to v Žiline na Mediálnej škole. Naučili sa mnohé - od písania článkov až po oddeľovanie informácií.

Počas víkendu mali prváci pripravených viacero aktivít. Najzaujímavejšou časťou programu bola mestská hra. „Účastníci mali na námestí pre zlepšenie svojich komunikačných schopností rozprávať s náhodnými ľuďmi,“ vysvetlil účastník Lukáš Sýkora. Pointou hry bolo, aby si študenti vyskúšali na vlastnej koži, ako novinári narábajú s informáciami.

Okrem toho sa učili správne vyjadrovať písaním článkov, prišli na to, ako zaujať svojimi správami, ale dozvedeli sa aj niečo o praktikách bulváru či o tom, že žiadne médium nie je objektívne a ich primárny cieľ je zarobiť.

Všetko sa to dialo v priestoroch SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline. Mladých školia profesionáli v branži bulváru. Medzi týchto profíkov patrí aj redaktor Jozef Kotris či Ivana Lövingerová, ktorí sa aj vo večerných hodinách či cez víkend neprestávali venovať mladým.

„Uvedomujem si potenciál mladých ľudí a ich záujem o oblasti médií. Keďže je dôležité vzdelávať sa v oblasti mediálnej výchovy, rozhodli sme sa uskutočniť tento projekt,“ zhodnotila spokojne organizátorka Júlia Čizmárová.

Mediálnu školu organizuje už šiesty rok združenie Laura. Skladá sa zo štyroch školení, ktoré prebiehajú počas obdobia dvoch rokov. Na každom školení sa preberá iná téma v oblasti médií.

Viac fotografií nájdete TU

 

Martin Bako

13.11.2014 15:52