Žilinu cez víkend potrápila záplava „kanónov“

Žilinu cez víkend potrápila záplava „kanónov“

Ulice Žiliny plné kanónov. Niektorí obyvatelia pred nimi utekali, ďalší sa im vydali s odvahou v ústrety. Nešlo však o žiaden politický prevrat, či vojenskú operáciu. Skupina nažhavených prvákov Mediálnej školy sa na svoj druhý kurz musela vybaviť úplne novými zbraňami – fotoaparátmi.

13.-15.04.2018, Žilina

Fotoreportáž, portrét, dokument - aj toto sa šestnásti prváci Mediálnej školy naučili zhotovovať na kurze s názvom Žijem. Niesol sa v peknej atmosfére a ešte krajšom prostredí. „V Žiline som už ako doma, mám to tu veľmi rada a najmä keď som tu s tak super kolektívom,“ potvrdila účastníčka Katarína Kralovičová a s humorom dodala, „táto skúsenosť mi otvorila oči, dokonca aj objektív. Odteraz sa pozerám na svet s úplne inou clonou."

Na začiatku kurzu lektor Vladimír Škuta, profesionálny fotograf, ohodnotil doma vytvorené fotoreportáže. V nedeľu sa znovu vyjadril k fotografiám zhotoveným už na kurze: „Ste veľmi silná skupina. Aj tie fotky, čo ste nafotili sami pred kurzom boli veľmi dobré." Nezabudol však spomenúť, že všetko potrebuje tréning a fotografovanie nie je výnimka.

Na víkend sa k prváckej zostave pridala aj víťazka instagramovej súťaže Blanka Gáliková. „Kiežby som takéto kurzy absolvovala aspoň raz za pol roka, na prednáškach som sa naučila veľa nového." Teóriu fotografovania si v praxi účastníci vyskúšali v meste, kde sa snažili zachytiť príbehy a emócie ľudí. Taktiež mohli svoju tvorbu konzultovať s lektormi. Najlepšie práce účastníkov si môžete pozrieť TU

Lektori povzbudili účastníkov, aby sa nebáli skúšať nové veci ohľadom fotografovania. „Uvedomila som si, že keď budem fotiť, tak sa dá praxou dostať veľmi ďaleko," s odhodlaním povedala meškárka Viktória Bašovská.

Od decembra 2016 sú kurzy Mediálnej školy akreditované Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Certifikát môže absolventom pomôcť uplatniť sa na vysokej škole či v budúcom zamestnaní. Už tento víkend čaká druhákov záverečný absolventský kurz o videu.

 

Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

___

Klaudia Drdúlová, Paulína Hírešová, Petra Červeňanská

Účastníčky 2. kurzu Mediálnej školy

 

MeŠ

17.04.2018 11:16