Don Bosco oslavoval 200. narodeniny!

Don Bosco oslavoval 200. narodeniny!

„Aj ty môžeš byť HISTORY MAKER! Rátam s tebou na mojej oslave!“ Takto znela pozvánka dona Bosca na oslavu jeho veľkolepých 200. narodenín, ktorej sa 5. júna zúčastnilo vyše 1 500 gratulantov.

Saleziánska rodina na celom svete slávi v tomto roku 200. výročie narodenia človeka s veľkým srdcom, ktorý sa už počas svojho života stal ozajstným „tvorcom histórie“, ako naznačovalo aj motto Festivalu Lumen, počas ktorého sa Don Bosco birthday party pre mladých a saleziánsku rodinu zo Slovenska konala.

V úvode narodeninovej oslavy, ktorá sa odohrávala na Mestskom amfiteátri v Trnave, privítal z videoprojekcie všetkých prítomných hlas „slovenského dona Bosca“, po ktorom patril priestor skupine Saleziáni a piesni Da mihi animas. Moderátorskej pozície sa ujala známa dvojica Stano Staško a Juraj „Šoko“ Tabaček, ktorí si počas programu postupne k sebe pozývali na pódium hostí, ktorí sa venujú rôznym oblastiam blízkym tiež donovi Boscovi. Išlo o šport, hudbu, divadlo a angažovanosť vo veciach verejných. Program bol pretkávaný hudobnými vystúpeniami skupiny Saleziáni a jej hostí, videoprezentáciami, či veselými moderátorskými vstupmi.

V druhej polovici programu sa z pódia prihovoril don Jozef Ižold, ktorý ako provinciál preberá na Slovensku štafetu dona Bosca. Na otázku, čo by dnes odkázal don Bosco mladým povedal: „Sľúbil by vám, že na vás myslí a že aj on vám chce dať veľký dar. Chce vám vyprosiť od Boha aby ste rástli, aby ste prežívali Božiu lásku naozaj naplno, s radosťou a veľkodušnosťou.“ Po jeho príhovore odznel z videoprojekcie pozdrav od hlavného predstaveného dona Fernanda Artimeho, ktorý pozdravil všetkých prítomných a ďakoval im za to, že vo svojich životoch nasledujú príklad dona Bosca. Silným momentom bolo odhalenie sochy s relikviou dona Bosca, ktorá ešte viac umocnila atmosféru osláv.

Pokračovalo sa v blahoželaniach zástupcov zložiek saleziánskej rodiny na Slovensku, ktorí spolu s provinciálkou sestier FMA sfúkli na pódiu 200 sviečok na torte. Nechýbal ani poriadny ohňostroj, pieseň Celebration a sviečky sa symbolicky sfukovali v hľadisku ako aj cez videoprojekciu na celom Slovensku.

Oslava nebola iba 90-minútovým momentom stretnutia, radosti, živej saleziánskej atmosféry, či neutíchajúcej vďaky za to, čím don Bosco ovplyvnil aj naše životy, ale aj inšpiráciou pre každého z nás, ktorého don Bosco pozýva stať sa tiež „history maker“...možno v jednoduchosti, bežnej každodennosti, ktorá toho v konečnom dôsledku prinesie najviac ovocia.

Martina Homoláková

16.06.2015 13:41