Na Slovensku vzniká nový mládežnícky spevník, chystá sa aj mobilná aplikácia

Na Slovensku vzniká nový mládežnícky spevník, chystá sa aj mobilná aplikácia

Texty a akordy kresťanských piesní vhodne roztriedené pre použitie počas liturgie, ale aj databáza nôt od pôvodných autorov, či nahrávky pre jednoduchšie zvládnutie menej známych piesní. Toto všetko prináša Spevník mládežníckych piesní, ktorý tento rok vstúpil na pulty kresťanských kníhkupectiev a postupne rastie aj na internete.

Za projektom stojí skupina mladých nadšencov, ktorých združuje salezián Pavol Kalata. Hoci sa o Spevníku začalo viac hovoriť až tento rok, podľa jeho slov treba začiatky tohto diela hľadať o čosi ďalej v minulosti. „Mládežnícke piesne zbieram vyše 10 rokov. Podobných projektov bolo na Slovensku viacero, ja som vyberal a pridával piesne, ktoré sa zvykli spievať u nás a aj výsledný spevník bol známy v podstate len v saleziánskom prostredí“, hovorí o začiatkoch projektu Kalata. Veci sa však zmenili počas posledných rokov. „Často som sa stretával s rôznymi interpretáciami niektorých piesní, z ktorých mnohé nedosahovali potrebnú kvalitu. Tam niekde sa zrodila myšlienka dopátrať sa k pôvodným autorom a týmto spôsobom k pôvodným verziám piesní, a tak prispieť k skvalitneniu mládežníckej liturgickej hudby na Slovensku a k zjednoteniu interpretácií piesní“, vysvetľuje.

Postupne sa teda začal rodiť tím ľudí, ktorí sa podujali pomôcť s touto víziou. Jednu z najdôležitejších úloh vzala na svoje plecia Mgr. et Mgr. art. Barbora Brosová Lipková, vedúca chrámového zboru La Famiglia v Žiline, ktorá v projekte figuruje ako hudobný garant a vo voľnom čase upravuje noty pre použitie na internetovej stránke projektu. Tá tiež vznikla vďaka pomoci mladých dobrovoľníkov a k dispozícii sú na nej okrem nôt, textov a akordov aj mnohé nahrávky. Okrem tých originálnych, zverejnených so súhlasom pôvodných autorov, postupne pribúdajú aj nahrávky vytvorené špeciálne pre potreby Spevníka.

Najnovšou iniciatívou tohto tímu je príprava mobilnej aplikácie. „Podarilo sa nám upraviť akordy piesní do vhodnej podoby, takže sme sa rozhodli aj pre takýto krok. Cieľ je stále ten istý: zjednotiť a skvalitniť mládežnícku hudbu a zjednodušiť členom, predovšetkým vedúcim zborov, ich prácu a službu“, hovorí Kalata. Dielo sa teší priazni množstva ľudí, svoju podporu projektu vyjadrila dokonca aj Liturgická komisia pri KBS. Neoceniteľná je tiež pomoc každého, kto vie pridať aj malý kúsok z veľkej mozaiky gospelovej hudby na Slovensku. „Veľmi sa tešíme z každej novej informácie, ktorú dostaneme. Môže ísť o noty, meno autora či nejaký kontakt, prípadne o nejakú nahrávku. Možností, ako pomôcť je mnoho. Vďaka tomu už Spevník nie je len dielom malého množstva ľudí, ale všetkých, ktorým záleží na rozvoji mládežníckej liturgickej hudby na Slovensku“, dodáva na záver Pavol Kalata.

Všetky materiály, možnosť zakúpiť si Spevník v tlačenej podobe, ako aj kontakty na autorov a najnovšie informácie sú dostupné na webovej stránke projektu: http://spevnik.saleziani.sk.

 

 

Daniel Holúbek SDB

18.05.2016 20:00