„Vyrastali na ulici, no teraz…“

„Vyrastali na ulici, no teraz…“

Je na vás, ako budú pokračovať príbehy detí ulice v Angole.

Prispejte na zbierku Tehlička, podporte centrum Kala-Kala a zachráňte deti ulice.

Občianske združenie SAVIO vyhlasuje už 9. ročník verejnej zbierky Tehlička. Cieľom je vyzbierať finančné prostriedky na podporu aktivít, vzdelávacieho programu a dobudovanie centra pre deti ulice Kala-Kala v Angole. Miestna saleziánska komunita je zárukou, že finančné prostriedky budú správne použité. Zbierka bude prebiehať počas pôstu. Začne v utorok 4. marca 2014 o 19:00 benefičným Koncertom pre deti ulice v Angole v bratislavskom UPeCé s dobrovoľným vstupným. Účinkovať bude  HEX, Marián Čekovský & Band, Simona Martausová, ABADÁ Capoeira, Michal Žák, Slávka Tkáčová – Gospel talent 2013. Zbierka vyvrcholí 21.4. na Veľkonočný pondelok. Zbierka vyvrcholí 21.4. na Veľkonočný pondelok.

Kala-Kala je centrum, ktoré vzniklo pred 5 rokmi. Slúži na formovanie detí ulice, ktoré v tej dobe začínali byť tŕňom v oku pri budovaní novej Angoly. Vláda chcela túto situáciu riešiť omnoho ráznejším a násilnejším spôsobom, takže zrod centra predstavoval veľmi perspektívnu a mnoho sľubujúcu alternatívu. Deti ulice v Angole sú zväčša siroty alebo deti opustené rodinou. Sú hladné, týrané, sexuálne zneužívané, na drogách, so zbraňou v ruke. Centrum Kala-Kala pomáha týmto deťom získať vzdelanie a stať sa zodpovednými občanmi. Ide o zmysluplný projekt s viditeľným dopadom. Vychádza z univerzálnych kresťanských hodnôt. Je konkrétny, transparentný a spojený s dôveryhodným partnerom – saleziánmi.

Príbeh jedného z mnohých

Domilsona (15) do centra poslala vlastná mama. Jeho rodina žije na jednej z najhorších ulíc v luandskej štvrti Cazenga. Jedného dňa tam stretol partiu výtržníkov. Keď sa spolu začali rozprávať, nechceli mu dovoliť odísť. Jeden z nich vytiahol zbraň, namieril naň a povedal: “Ostaneš s nami! Budeš zháňať marihuanu alebo prepadávať ľudí na ulici. Rozhodni sa!” Potom, keď doma všetko povedal mame, zbalila mu veci a poslala ho dočasne k tete. Nechcela, aby skončil rovnako ako množstvo detí na ich ulici. Keď neskôr skontaktovala saleziánov, prišiel do Kala-Kala. „Ani cez prázdniny som nešiel domov. Zostal som u tety. Bojím sa o život,  ak by som ich ešte stretol“, povedal Domilson, ktorý je druhým rokom v centre.

Do verejnej zbierky Tehlička sa každoročne zapájajú deti z materských a základných škôl, nechýbajú mládežníci ba aj celé rodiny. Dobrovoľníci SAVIO o. z. pre nich pripravili sprievodné aktivity a materiály. Sú dostupné na www.tehlicka.sk. Široká verejnosť sa môže zapojiť darovaním online a tiež zdieľaním výzvy. Okrem toho je možné podporiť zbierku zaslaním SMS v hodnote 2 € v tvare DMS TEHLICKA na číslo 877 alebo vkladom či prevodom finančného daru na číslo účtu 2620852641/1100.

„Pozývame, Vás aby ste sa zapojili do verejnej zbierky Tehlička  a finančne podporili chod centra pre deti z ulice Kala-Kala,” vyzýva Peter Jacko SDB, predseda SAVIO o. z.

TU si môžete stiahnuť plagát kampane a celú tlačovú správu.

 

 

 

Savio

03.03.2014 07:00