Na Mediálnej škole sa mladí desiatykrát učili vidieť a tvoriť

Na Mediálnej škole sa mladí desiatykrát učili vidieť a tvoriť

Brány Mediálnej školy sa pre mladých z rôznych kútov Slovenska otvorili už po desiatykrát. Posledný novembrový víkend sa stretli prváci spolu s druhákmi pod jednou strechou na SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline. Koniec týždňa sa tak niesol v duchu žurnalistiky a grafiky.

Prvý kurz Mediálnej školy s podtitulom VIDÍM bol na program bohatý. Súvisel hlavne s oboznámením sa so svetom médií. Nováčikovia MeŠky, ako familiárne projektu hovoria, sa na tri dni vžili do role novinárov a museli sa popasovať ako so samostatnou prácou, tak aj s tou tímovou. Písali správy na rôzne témy, komunikovali medzi sebou a tiež so svetom za stenami školy. Či už získavaním informácií v meste alebo simulovanou tlačovou konferenciou.

Okrem praktických vecí mali prváci možnosť zoznámiť sa o niečo viac s históriou novín či s fungovaním médií prostredníctvom rozličných prezentácií. Tie mali na starosti najmä školitelia redaktor Jozef Kotris a saleziánsky kňaz Rastislav Hamráček.

Mladí na prvom kurze nabrali mnoho skúseností a tiež sa mohli vďaka lektorom pozrieť na svet televízie inými očami. „Bol to veľmi dobre využitý čas. Mali sme možnosť dostať kvalitnú spätnú väzbu na správy, ktoré sme písali. Sledovali sme televízne noviny inak ako zvyčajne, čiže môžem povedať, že to bol víkend plný nám odovzdaných skúseností od našich školiteľov,“ vyjadril sa prvák Sebastián Grega.

Na treťom kurze s názvom TVORÍM sa druháci učili tvoriť plagáty, vyskúšali si prácu s mikrofónom, ktorú sprostredkovali v prednášaní večerníčkov a taktiež sa učili pracovať s grafickým dizajnom.

Keďže sa tento víkend objavili pod strechou žilinských saleziánov dva ročníky Mediálnej školy, nechýbal aj spoločný program. V piatkový večer sa medzi sebou zoznamovali a začali tak medzi sebou postupne tvoriť priateľské vzťahy, vďaka čomu sa počas celého víkendu prostredím niesla príjemná nálada. „Som veľmi rád, že som mohol spoznať veľa nových ľudí, ale aj za nové informácie,“ zhodnotil víkend účastník prvého kurzu Juraj Tichý.

„MeŠka sa mi veľmi páčila, osobne som sa veľa naučila. Najprv som mala stres z toho, čo ma čaká a čo ak mi to vôbec nepôjde... Bol to ale naplno využitý víkend a navyše som si našla aj nových kamarátov!“ pridala svoj názor s úsmevom prváčka Barbora Kullačová.

Účastníci oboch kurzov neboli ukrátený ani len o duchovný život, ktorý medzi meškármi vládol vďaka ranným i večerným modlitbám a každodenným svätým omšiam.

napísala: Miriam Gurovičová

 

Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Laura

28.11.2018 12:43