Projekt: Vianoce!



Čím sme si to zaslúžili?

Čím sme si to zaslúžili?

Projekt:Vianoce! |

Žijeme vo svete, v ktorom musíme najprv niečo urobiť, keď chceme niečo dosiahnuť. Hovorí nám o tom naše myslenie, rozum a skúsenosti. Ak chcem niečo v živote, v práci, v škole dosiahnuť, musím si to „zaslúžiť“, niečo pre to urobiť. Čítať ďalej »




Úprimné pozvanie

Úprimné pozvanie

Projekt:Vianoce! |

Tento text sv. Matúša je ako takou krátkou správou z novín – takmernič podstatné, ako keby sme čítali len nejakú udalosť, ktorá sa nás ani netýka. Človek sa potom sám seba pýta, načo evanjelista píše 17 veršov zdĺhavý a nudný životopis Krista, pričom jeho narodeniu venuje 5 veršov. Čítať ďalej »


,,Kto si ty?“

,,Kto si ty?“

Projekt:Vianoce! |

,,Čo hovoríš o sebe?“ – túto otázku adresovali Jánovi farizeji. Ján mal na ňu aj jednoznačnú odpoveď – vedel, kto je. A ty? Kto si ty? Vieš? Istotne by sme na tieto otázky vedeli nejako odpovedať, otázne však je či pravdivo. Ján mal v tom jasno, ale my v tom často jasno nemáme. Čítať ďalej »


Spoznám ho?

Spoznám ho?

Projekt:Vianoce! |

Po prečítaní tohto evanjelia vo mne ostali rezonovať tieto slová: „Ba hovorím vám, že Eliáš už prišiel, no nespoznali ho a urobili s ním, čo chceli. Takisto bude od nich trpieť aj Syn človeka.“Ježiš rozpráva o tom, že Boží prorok, posol, ktorého príchod mal byť pre ľudí znamením, prišiel medzi nich a oni ho nespoznali. Čítať ďalej »


Život podľa evanjelia

Život podľa evanjelia

Projekt:Vianoce! |

Aké mám ja postavenie medzi kamarátmi? Som obľúbený, obdivovaný, vtipný, zábavný...? Alebo som skôr ten tichý, nudný, uzavretý pre mnohých z okolia? Evanjelium porovnáva život Jána a Ježiša. Obaja hlásali evanjelium rozličným spôsobom, ale ani jeden ľuďom nevyhovoval. Čítať ďalej »


Zvláštna matematika

Zvláštna matematika

Projekt:Vianoce! |

Podľa štandardnej matematiky dnešným dňom vstupujeme do druhej polovice adventného času. No v evanjeliu dnes Ježiš ponúka akúsi úplne inú matematiku. Ten, čo je menší, je vlastne väčší? Veď to je úplne na hlavu, povieš si. Čítať ďalej »