Každý by mal poznať význam vzdelania vo svojom živote

Každý by mal poznať význam vzdelania vo svojom živote

Koncom roka SAVIO o.z. 2016 spustilo projekt zameraný na podporu chudobných žien v meste Marsabit v Keni. Ponúkame Vám pokračovanie príbehov mladých žien, ktoré túžia po vzdelaní, túžia po lepšom živote.

Tabitha má veľkú túžbu meniť životy mladých ľudí. Opustila Nairobi a učí mladé ženy v Marsabite kaderníckemu remeslu. Keď dievčatá prišli prvýkrát do triedy, nevedeli zložiť jedinú súvislú vetu. Nevedeli ani hovoriť lokálnym jazykom, svahilčinou. Poznali iba svoj materinský kmeňový jazyk. Pre Tabithu to bola celkom výzva vyučovať ich, pretože si musela zohnať prekladateľa. Dnes s potešením vidí, že všetky z nich sú schopné a zručné. Na tom jej záleží najviac – že sa v blízkej budúcnosti budú môcť dievčatá osamostatniť a povedať, že dostali príležitosť zmeniť svoj život.

Keď sa ich Tabitha pýta na budúcnosť, väčšina z dievčat jej povie, že po ukončení kurzu by si chceli otvoriť vlastný salón, aby sa mohli postarať o svoje deti. ,,Keď ich počujete takto rozprávať, znamená to, že pochopili dôležitosť a pozitívny dopad, ktorý má kurz na ich životy,” hovorí Tabitha. To je to, o čo sa Tabitha snaží – pomôcť im vykročiť vpred. Pridajte sa k nej. Podporme spolu mladé ženy v Keni na www.savio.sk/zenamvkeni.

Otvorením kurzov krajčírstva, kaderníctva a kozmetiky chce SAVIO pomôcť mladým ženám získať praktické zručnosti, zvýšiť ich možnosti zamestnať sa či podnikať a posilniť tak ich postavenie v spoločnosti. Na tento dvojročný projekt získalo občianske združenie SAVIO financie od SlovakAid, chýba však viac ako 20 000 eur na jeho úplnú realizáciu. Nové kurzy začínajú už v januári a práve v týchto týždňoch prebieha nábor študentiek. Koľkým z nich bude možné  pomôcť, závisí aj od Vašej pomoci. 

Viac na: savio.sk

Zuzana Suchová

21.12.2017 16:13