Radničné nádvorie bude opäť patriť mládežníckym organizáciám

Radničné nádvorie bude opäť patriť mládežníckym organizáciám

Tohtoročný Festival Lumen priláka do Trnavy opäť stovky mladých. Okrem hudobného programu, prednášok a workshopov ich čaká "Domka a Laura obývačka" v priestoroch Radničného nádvoria. Táto oddychová zóna so spoločenskými hrami i kalčetom bude otvorená od piatku až do soboty večera.

Príďte sa zahrať, oddychovať a debatovať s mladými lídrami a aktívnymi dobrovoľníkmi či animátormi. Zastavte sa počas Festivalu Lumen v "Domka a Laura obývačke", kde na vás okrem širokej škály spoločenských hier čakajú nové domka tričká s posolstvom sprevádzania a mnoho zaujímavých informácií z diania oboch celoslovenských združení. 

Okrem tradičnej ponuky na Radničnom nádvorí môžete navštíviť aj stánok medzinárodnej misijnej organizácie VIDES, ktorá na Slovensku funguje pod hlavičkou združenia Laura. Aktívni mladí a členovia spoločenskej komisie Domky organizujú počas sobotného dopoludňajšieho a popoludňajšieho bloku dve diskusie. V rámci tohtoročných workshopov sa budú rozprávať na tému „ako sa jednotlivec, jeden z nás, ocitne na čele veľkej zmeny a aká odvaha je na to potrebná“ hostia Juraj Šeliga, Karolína Farská, František Mikloško a Filip Vagač. Inšpirovaná je aj témou festivalu Lumen "Be brave".

Juraj Šeliga je jedným z lídrov iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá organizuje protesty po celom Slovensku. Karolína Farská spolupracuje s iniciatívou Za slušné Slovensko a jej záujem o spoločenské dianie sa prejavil už pri organizácii Veľkých protikorupčných pochodov. František Mikloško je vyštudovaný matematik a do roku 1989 sa angažoval v katolíckom disente. Bol organizátorom Sviečkovej manifestácie a jedným z lídrov Nežnej revolúcie, od roku 1990 aj dlhodobo poslancom NR SR. Filip Vagač bol jedným zo zvolených lídrov vysokoškolských študentov počas Nežnej revolúcie v roku 1989. Stál pri zrode Vysokoškolskej únie, ktorá bola prvým občianskym združením po páde komunistického režimu. Neskôr pôsobil ako splnomocnenec vlády pre občiansku spoločnosť, bol spoluzakladateľom a riaditeľom Nadácie pre deti Slovenska a rozbehol projekt Hodina deťom. 

Druhá debata láka najmä svojím názvom „Ako si vybrať vysokú školu? Ostať na Slovensku alebo ísť do zahraničia?“, ale aj ďalšou spoluprácou Domky a Kolégia Antona Neuwritha. Hosťami budú Ján Mihálik, Andrej Zhaňač a Mariana Jarina, vďaka čomu môžeme povedať aj: „stretnú sa školiteľ-facilitátor, psychológ a študentka...!“ Ak vás teda zaujíma, ktoré sú hlavné kritériá na zváženie pri výbere vysokej školy, či je dobrý zárobok pri voľbe prioritou alebo ako sa dostať na univerzitu do zahraničia, určite príďte! Ujdú sa vám praktické tipy a triky.

Ján Mihálik dlhodobo pôsobil v PDCS - mimovládnej organizácii poskytujúcej profesionálne vzdelávacie  a facilitačné služby v oblasti riešenia konfliktov, podpory spoločenského dialógu, občianskej participácie a rozvoja občianskej spoločnosti. V súčasnosti pracuje v oddelení pastorácie u Saleziánov don Bosca. Andrej Zhaňač študoval psychológiu v Bratislave a teóriu a históriu psychológie na University of Edinburgh. Po dvojročnej pracovnej skúsenosti v HR je aktuálne zamestnaný v neziskovej organizácii LEAF, ktorá okrem iného organizuje aj programy pre rozvoj študentov. Mariana Jarina je študentkou Kolégia Antona Neuwritha. Štúdium architektúry si vyskúšala najprv v Škótsku a momentálne študuje v Bratislave. V budúcnosti sa plánuje venovať architektúre, kultúre a verejnému priestoru.

Domka a Laura zároveň pozývajú na stretnutie s predsedami mládežníckych združení, s riaditeľmi ich centrál, ale aj jednotlivými členmi a dokonca aktívnymi mladými, zástupcami z predsedníctiev a jednotlivých tímov či komisií. Odkazujú: „tešíme sa na vás v obývačke!“

Stretnúť ich môžete v piatok 15. júna 2018 od 17:00 do 22:00 a v sobotu 16. júna 2018 od 9:00 do 22:00.

Kristína Zelná

Laura

14.06.2018 11:12