Zemka veľká priateľka a sponzorka Laury

Zemka veľká priateľka a sponzorka Laury

Dnes sme sa v bratislavskom krematóriu rozlúčili s veľkou priateľkou a pomocníčkou Laury, Zemkou Máriou Jaurovou, saleziánkou spolupracovníčkou. Pripájame zopár pekných spomienok na ňu...

Pamätníci uplynulého desaťročia si spomenú na obľúbené laurácke školenia Pomedzi riadky, ktoré sme organizovali od roku 2005 sedemkrát, z toho trikrát aj v spolupráci s Domkou. Pravidelnou  súčasťou programu bolo každoročne poďakovanie pani Zemke Jaurovej za jej jazykové korektúry pre interný časopis nášho združenia Lawínu. Na vysvelenie: táto saleziánka - spolupracovníčka robila všetko pre nás bez nároku na finančnú odmenu.

Keby sme chceli vyčísliť, koľko toho bolo, istotne by sme ju zaradili k významným sponzorom Laury.

Hoci bola už dôchodkyňa, mala zmysel pre tínedžerský slang, podporovala mladých v ich literárnej kreativite, ale dbala aj na čistotu jazyka. A to až tak, že v sporných prípadoch neváhala kontaktovať aj najvyššiu národnú inštanciu - Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra. Tak sa podarilo dosiahnuť obdivuhodnú rovnováhu: Lawína dýchala mladistvou sviežosťou  a zároveň stála pevne na vysokej jazykovej úrvovni. Nečudo, že získavala uznanie v akademických žurnalistických kruhoch a napokon  získala aj celoslovenské novinárske ocenenie FAČA 2007 v kategórii časopisov spoločenstiev.

Zemka svoju prácu robila nielen ako profesionálna korektorka ale aj ako saleziánka -profesionálka - s citom pre mladého človeka a jeho rozvoj. Aby som nebola len všeobecná, spomeniem jeden z prípadov, s ktorými som sa u nej stretla. Lawínu tvorili zväčša príspevky mladých ľudí zo stredísk Laury na celom Slovensku. Články jednej dievčiny boli čímsi dlhodobo výnimočné. Totiž - boli bezchybné. Gramaticky aj štylisticky čisté. Zemka ma na ňu upozornila. Lucku sme sa snažili potom v písaní a tvorbe podporiť. Dnes už zo saleziánskych kruhov vyrástla. Pracuje ako redaktorka viacerých webov a e-magazínov a zapája sa do poviedkárskych súťaží mladých talentovaných tvorcov. Čo k tomu dodať? Že to nebol jediný príbeh, ktorý súvisí so Zemkou.

A k tomu ešte nechcem vynechať to najdôležitejšie: jej život modlitby. Zemka si do svojich modlitieb adoptovala saleziánsky vyťažených ľudí a tých potom neprestajne systematicky podporovala svojou modlitbou - aby sa pre mladých robilo čo najviac dobra a aby tieto osoby ustáli tlak tohto náročného poslania. Mne samej bola Zemka  takto veľkou oporou. A viem, že som nebola sama. Saleziánske dielo sa mohlo rozvíjať, keď malo takúto kvalitnú modlitebnú garanciu.

Verím, že teraz sa to všetko, čo sme na Zemke obdivovali ešte zintenzívni. Je už naplno ponorená v Božej láske, naplno v jeho prítomnosti a teda bližšie k nám. Máme sa ku komu obracať s prosbou o pomoc a predovšetkým povedať svoje "vďaka, Zemka" s istotou, že nás počuje a spokojne sa usmieva.

Drahá Zemka, veríme, že si ťa Pán povolal k sebe a spolu s donom Boscom a Máriou Dominikou Mazzarellovou nám i naďalej budeš pomáhať :)

Andy

13.10.2014 07:00