SEDMOKRÁSKY

SEDMOKRÁSKY

Nová spoločenská hra pripravená k blahorečeniu Anky Kollesárovej ...

SEDMOKRÁSKY je jednoduchá hra, v ktorej si môžete precvičiť postreh a schopnosť rýchleho uvažovania. Je inšpirovaná životom blahoslavenej Anky Kolesárovej. Obyčajného dedinského dieťaťa a mladého dievčaťa, ktoré nemá ďaleko od príbehu každého jedného z nás. Jej hrdinská odvaha obetovať svoj život kvôli kresťanským hodnotám, vnútornej kráse a dôstojnosti ženy dodala už nádej mnohým – začať odznova, žiť v čistote, bojovať každodenné boje. Hrdinské príbehy iných mužov a žien, chlapcov a dievčat, o ktorých svet nevie, dostanú hojnú odmenu v nebi. Symbolom jej vnútornej krásy a odhodlania sú SEDMOKRÁSKY :)

Vrecúško obsahuje len balíček kariet s obrázkami Anky Kolesárovej s doplnkami - šatka cez plece, šatka na hlave a džbán.

Na kartách sú symboly: 

  • v rôznom počte (1 až 3),
  • farbe (červená, biela, zelená)
  • a plnosti (celá výplň, "kockovaná", bodkovaná).

O každej karte sa tak dá povedať, že má štyri vlastnosti, z ktorých každá môže mať tri rôzne hodnoty. Vzhľadom na to, že každá karta je v hre len raz, vyjde nám celkovo 81 kariet.

Na začiatku hry sa karty zamiešajú a prvých 12 vyložíme do obdĺžnika 4x3. Teraz všetci hráči súčasne hľadajú SEDMOKRÁSKY. SEDMOKRÁSKY je trojica kariet, pre ktorú platí, že každá z jej vlastností je buď u všetkých kariet rovnaká alebo naopak u každej iná. Cieľom hry je samozrejme nájsť čo najviac takých SEDMOKRÁSOK. Každá nájdená trojica SEDMOKRÁSOK je odstránená zo stola. Keď sa v zostávajúcich kartách už žiadne SEDMOKRÁSKY nevyskytujú, počet kariet sa doplní opäť na 12. Ak ani to nestačí, pridáva sa ďalej po karte, až kým niekto SEDMOKRÁSKY neobjaví. Hra končí, keď sú vyzbierané všetky možnosti trojíc kariet SEDMOKRÁSOK. Vyhráva hráč s najväčším počtom SEDMOKRÁSOK.

 

Ako nazbierať SEDMOKRÁSKY - toto sú niektoré z možnosti:

a) 1 plno-červená šatka, 2 plno-červené šatky, 3 plno-červené šatky

b) 2 plno-červené džbány, 3 bodkované biele šatky na hlave, 1 "kockovaná" zelená šatka cez plece, 

c) 3 plno-biele džbány, 1 plno-biely džbán, 2 plno-biele džbány

d) 2 plno-čevené šatky na hlave, 2 plno-zelene šatky na hlave, 2 plno-biele šatky na hlave

     


SEDMOKRÁSKY určite nie je typická rodinná hra, pretože má veľmi blízko k učeniu sa. Deti hra veľmi baví a naviac si zábavnou formou rozvíjajú nielen logické schopnosti ale aj schopnosť aplikácie určitých vzorcov (pri hre používajú pravú i ľavú hemisféru).

 

Hru môže získať v Domčeku Anky Kollesárovej - domcek@domcek.org.

Laura

06.09.2018 14:59