Tisíc športovcov z 12tich krajín na saleziánskych hrách PGSI 2014 v Bratislave!

Tisíc športovcov z 12tich krajín na saleziánskych hrách  PGSI 2014 v Bratislave!

Bojujeme o dušu, na ihrisku aj v živote! To je motto XXV. Medzinárodných saleziánskych športových hier PGSI 2014 (z talianskeho názvu “Polisportive Giovanili Salesiane Internazionale“), ktoré sa budú konať 30.4. – 5.5.2014 v Bratislave (Športový areál Pasienky Bratislava) za účasti približne 1 100 mladých z 12tich krajín.

Účastníkmi sú chlapci aj dievčatá vo veku do 18 rokov. Popri športovom zápolení vo futbale, futsale, volejbale, basketbale a stolnom tenise bude pripravený aj bohatý sprievodný a duchovný program, napr. sväté omše, modlitby, adorácie, prehliadka mesta, výlet loďou po Dunaji,  hudobný koncert či záverečná párty. K všetkému prispeje aj ochota a pomoc od viac ako 160 dobrovoľníkov z celého Slovenska.

Hry podporili aj viacerí slovenskí športovci, napr. Marek Hamšík, Zuzana Štefečeková, Alfonz Juck, Martin Rančík, Lucia Kupčíková, Matej Beňuš či Samuel Piasecký. Účastníkom hier sa už v týchto dňoch prihovoril Marek Hamšík: “Pozdravujem všetkých účastníkov Saleziánskych športových hier PGSI 2014 a prajem vám veľa športových zážitkov“. Pridala sa aj Zuzana Štefečeková: „Ahojte všetci, radi vás privítame na Slovensku a pevne verím, že si to tu naplno užijete a odnesiete si kopec zážitkov a radosti!“.

Organizátorom hier sú Saleziáni dona Bosca, ktorí si aj týmto spôsobom pripomínajú 90. výročie príchodu prvých saleziánov na Slovensko (september 1924). Karol Maník SDB, provinciál rehole pri tejto príležitosti povedal: „Srdečne pozdravujem všetkých priateľov dona Bosca, milovníkov športu a účastníkov PGSI 2014! Teším sa na stretnutie s vami, na vaše svedectvo života, na športové zápolenie, ako aj na oslavu Boha cez šport, priateľstvo a úprimnú radosť. Všetci ste srdečne vítaní, tešíme sa na vás!“.

Logo hier PGSI 2014 tvorí trojica postavičiek. Najväčšia postavička v strede vystihuje úlohu saleziána medzi mladými. Snaží sa dostať medzi nich, sprevádzať ich a aj cez šport ich priblížiť k cieľu – k spáse duše. Dve ďalšie postavičky v logu skáču, a predstavujú mladých. Sám don Bosco im to odporučil, keď povedal: “Behajte, skáčte, kričte, len nehrešte!”

Hry odštartujú slávnostným otváracím ceremoniálom 1. mája o 20.00 hod. v HANT Aréne na Pasienkoch. V programe, ktorý bude moderovať Adela Banášová, vystúpi Symfonický orchester a spevácky zbor Konzervatória v Bratislave, taliansky zbor Summertime so speváčkou Chiarou (finalistka X-factor Italy), Mária Čírová s kapelou, tanečné divadlo aTak a folklórny súbor Kremienok. Súčasťou programu bude aj interaktívne predstavenie krajín. Priame prenosy z hier – vrátane otváracieho ceremoniálu – bude vysielať TV NOE.

Vstup na hry PGSI je voľný, viac informácií o podujatí a programe nájdete na www.pgsi2014.sk alebo facebook: https://www.facebook.com/pgsi2014.

 

Peter Novák, spoluorganizátor, PR manažér a hovorca hier PGSI 2014

správy

02.04.2014 10:12