Čím žijeme


O nás   Príprava   Čím žijeme   Galéria   Podporte nás   Kontakt   2%

 

 

Letné hry

Letné hry

Vides |

Druhý júlový týždeň, od 5. do 9. júla 2021, sa na Orechovom dvore v Nitre konalo podujatie pre rómske deti s názvom Letné hry. Organizátorom podujatia bolo miestne komunitné centrum spolu so sestrami saleziánkami a VIDES dobrovoľníkmi. Počas hier deti spoznali prvú rómsku blahoslavenú mučeníčku, Emíliu Fernández Rodríguez de Cortés. Na podujatie prišlo asi 70 detí, z ktorých niektoré pomáhali s Čítať ďalej »


Putujeme za tradíciami

Putujeme za tradíciami

Vides |

V priebehu posledného júlového týždňa sme sa s deťmi presunuli v čase o 100 rokov dozadu, do dedinky Remeselné, aby sme putovali za našimi tradíciami a spoločne ich spoznávali. Čítať ďalej »


Čisté srdce

Čisté srdce

Vides |

Počas týždňa od 12.7. do 16.7.2021 sme spolu s deťmi zavítali do dedinky v srdci Afriky. Práve čisté srdce je symbolické pre svätú Bakhitu, ktorú sme cez tento týždeň spoznali. Čítať ďalej »


“Vedie nás nádej" - Luník IX

“Vedie nás nádej" - Luník IX

Vides |

Taak! Konečne sme sa po roku dočkali! Ruksak zbalený, lístok na vlak kúpený a ide sa na vec. Dá sa povedať, že začiatok leta už tradične patrí prímesťáku na Luníku IX v Košiciach. Čítať ďalej »


Snilko, realista a kritik

Snilko, realista a kritik

Vides |

Už je to takmer mesiac od nášho posledného VIDES stretnutia, ktoré sa uskutočnilo 12.2-13.2.2021. Aj keď nám situácia nedovoľovala stretnúť sa osobne, naše stretnutie sme presunuli do online priestoru aplikácie Zoom. Čítať ďalej »


Láska, čas a smrť

Láska, čas a smrť

Vides |

Máme za sebou ďalší VIDES-víkend. Opäť sme sa mohli stretnúť, síce nie osobne, ale aspoň cez Zoom sme sa na seba pousmievali. Celé sme to odštartovali hrou mestečko Palermo, v ktorej sa objavili mafiáni a aj mešťania Čítať ďalej »


Nastav si zrkadlo

Nastav si zrkadlo

Vides |

Tohtoročné októbrové stretnutie Vides víkendu sa konalo 23.-24.10.2020. Situácia nám nedovolila tentoraz stretnúť sa fyzicky, preto sme sa videli online. Keďže každý z nás je z takmer odlišného kúta Slovenska bolo super sa stretnúť aspoň takouto formou. Čítať ďalej »


Lášo rom sa vo si ando čejri

Lášo rom sa vo si ando čejri

Vides |

Lášo rom sa vo si ando čejri (Zefirin - róm, ktorý je v nebi) To bola tohtoročná téma tábora na Orechovom dvore. Celý týždeň sme spoznávali, kto bol Zefirin. Čítať ďalej »


„VIVA CRISTO REY!...“

„VIVA CRISTO REY!...“

Vides |

„Nech žije Kristus Kráľ!“ ..takto zneli posledné slová blahoslaveného Zefyrína pred smrťou, ale aj heslo prímestského tábora na Poštárke. Tento rok 13.-17. júla sa nás stretlo až cez 50 animátorov a asi 180 detí. Celý týždeň sme si približovali život Zefyrína, ktorý je prvým blahorečeným Rómom, a jeho čnosti, ktoré ho charakterizovali. Čítať ďalej »


Orechov dvor - doučovanie

Orechov dvor - doučovanie

Vides |

Ďalšiu destináciou, ktorú navštívili VIDES dobrovoľníci bola osada Orechov dvor. Celé dva augustové týždne od 17-ho do 28-ho sa venovali mládeži a ponúkli im svoje živé srdcia na tácke. Spoločne s lokálnymi sociálnymi pracovníkmi a sestrami saleziánkami zvyšovali úroveň gramotnosti prostredníctvom hier a doučovania. Čítať ďalej »