Médiá ako forma vzdelania

Médiá ako forma vzdelania

Projekt Mediálna škola pre školy pokračoval aj v roku 2015, kedy lektori projektu navštívil dve stredné školy. V mestách Šaštín - Stráže a Košice sa študenti prostredníctvom lektorov dozvedeli novinky z oblasti médií, psychológie a fotografovania, ktoré im dajú vhľad do problematiky a naučia ich kriticky myslieť.

Cieľom Mediálnej školy je priniesť odbornú mediálnu výchovu na gymnáziá a stredné školy. Žiaci Gymnázia Edity Steinovej a Gymnázia Jána Bosca v Šaštíne si počas blokovej výučby sprostredkovanej lektormi Mediálnej školy obohatili poznatky nielen z mediálnej výchovy, ale osvojili si aj kriticko-analytický pohľad na médiá a ich správy.

Gymnázium v Šaštíne sa počas projektu Mediálnej školy pre školy malo možnosť vďaka inovatívnym metódam a neformálnemu vzdelávaniu oboznámiť s nástrahami mediálneho sveta a prostredníctvom 3 zaujímavých blokov, ktoré sa venovali komunikácii, mediálna logike, sociálnym sieťam sa dozvedieť informácie aj pre svoje vlastné správanie a postoj voči médiám.

„Gymnazisti sa oboznámili s problematikou šikanovania a nástrahami mediálneho sveta, v ktorom sa pohybujú. Spolu s lektormi sa usilovali analyzovať rôzne mediálne obsahy, ktorými rozvíjali svoju mediálnu gramotnosť a kritické myslenie, ktoré sú pre život v mediálnom veľmi dôležité,“ vysvetlila lektorka a zároveň koordinátorka projektu Katarína Berešová.

Pre 180-tich študentov Gymnázia Edity Steinovej v Košiciach boli pripravené témy venujúce sa  mediálnej logike, marketingu a psychológii reklamy ako aj život na sociálnych sieťach. Tak ako v Šaštíne, aj v Košiciach študentov zaujal workshop o fotení, kde si mnohí teenegeri mali možnosť po prvýkrát vyskúšať profesionálnu fotografickú techniku a tak sa naučiť alebo si zlepšiť zručnosti vo fotografovaní.

„Veľmi sa mi páčil blok práce s fotografom, ktorý nám ukázal techniky fotografovania a mohli sme si fotenie aj vyskúšať na profesionálnej technike. Vysvetlil nám zásady dobrej fotky a naučil nás vnímať okolnosti okolo nás fotografickým okom. Jeho pohľad na oblasť fotenia ma natoľko zaujal, že sa pokúsim fotografovaniu viac venovať,” povedala študentka z gymnázia v Šaštíne.

„Páčil sa mi prístup organizátorov aj témy, o ktorých sme sa rozprávali. Otvorilo mi to oči, lebo sme sa dozvedeli také veci, o ktorých som nikdy ani len nerozmýšľala,“ napísala do spätnej väzby jedna z účastníčok.

Lektori sa mediálnej výchove venujú dlhodobo. Počas roka pripravujú mladým ľuďom víkendové mediálne školenia – tzv. Mediálna škola. V rámci toho projektu existuje aj projekt Mediálna škola pre školy, kde nechodia účastníci za lektormi, ale naopak – na pozvanie riaditeľov škôl chodia lektori za študentmi.

„Lektori využívajú metódy neformálneho vzdelávania, pri ktorých si študenti osvojujú kriticko-analytický prístup k médiám a ich posolstvám,“ vysvetlila lektorka a zároveň koordinátorka projektu Katarína Berešová.

Pre veľký úspech projektu organizátori zvažujú pokračovanie projektu v ďalšom školskom roku s rozšírením projektu Mediálnej školy pre školy aj do ďalších vzdelávacích zariadení. Ďalšie workshopy plánujú na jeseň v školskom roku 2015/2016.

 

Projekt Mediálna škola pre školy, ktorý zastrešuje Laura, združenie mladých, je projekt mediálnej výchovy určený najmä pre žiakov stredných škôl. Ponúka im kvalitnú a inovatívnu mediálnu výchovu a učí ich analyzovať a hodnotiť mediálne obsahy a tak dekódovať posolstvá prezentované v médiách.

Projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpore Nadácie Orange.

Lucia Chmelová

08.06.2015 09:58