Rok 1993 – náš vznik

Rok 1993 – náš vznik

Isto už každý z vás zachytil správu, že 4. decembra oslávi Laura, združenie mladých, svoje 20. narodeniny. Preto sme sa rozhodli, že až do našich decembrových narodenín vám každý pondelok predstavíme jeden rok v Laure. Postupne prejdeme od jej vzniku až po súčasnosť. Spoločne si tak budeme môcť prezrieť, čím všetkým si Laura za svojich dvadsať rokov prešla.

 

Takže, ako to celé vzniklo:

Písal sa rok 1985 a v Prešove sa na stretkách pod vedením Vierky Bašistovej stretávalo niekoľko dievčat. Po štyroch rokoch Vierke pomáhalo už 5 animátoriek a stretávalo sa tam už 50 dievčat. Okrem stretiek v stredisku pribúdali aj krúžky (divadelný, krajčírsky, výtvarný, tanečný, aranžérsky, misijno-charitatívny, varenia, nemčina...). Neskôr pribudla kapela a zbor, knižnica a tematické výlety a slávnostné akadémie ku sviatkom. Dokonca amatérsky nahrávali aj katechetické pásky s námetom o Panne Márii. V lete zorganizovali 3 turnusy stanovačiek, na ktoré sa prihlásilo skoro 300 dievčat.

Všetko sa to začalo stupňovať v roku 1991, keď saleziáni založili Domku. „Lauristky“ (dievčatá z Laury – ako sa nazývajú v starých dokumentoch :)) sa chceli pridať do Domky. No salezián don Vladimír Fekete im poradil, aby si založili vlastnú organizáciu. A tak sa dali zaregistrovať na Okresnom úrade ako Regionálne stredisko dievčenskej dospievajúcej mládeže – RS DDOM. O rok nato – 4. decembra 1993, po rokovaniach so sestrami saleziánkami na zakladajúcom sneme v Žiline vzniklo združenie Laura so sídlom v Prešove.  Našou prvou predsedníčkou bola Katka Straková - jej podpis môžete vidieť pri našej 1. pečiatke :)  

Cieľom združenia podľa stanov bolo - na jednej strane spojiť tých, ktorí sa v saleziánskom duchu venujú dievčatám a na druhej strane pomáhať dievčatám objaviť  zmysel  života,  formovať  ich  vedomie a poznanie k zodpovednému a plnohodnotnému zapojeniu sa do života spoločnosti a to na základe don Boscovho pozitívneho prístupu – pretože každý má v sebe pozitívne hodnoty a je prístupný dobru. Po založení Laury, združenia mladých, pokračovala duchovná a pedagogická formácia animátoriek (duchovné obnovy, duchovné cvičenia) a taktiež formačné animátorské stretnutia o preventívnom výchovnom systéme.

Riadili sa mottom: Láskavosť A Umiernenosť – Radostný Apoštolát. 

 

   List oznamujúci vznik Laury 
   Časť stanov z ustanovujúceho snemu v Žiline, kde vznikla Laura 

Laura

22.07.2013 00:00