TEENDANCE roztacoval Bratislavu

TEENDANCE roztacoval Bratislavu

Počas jesenného víkendu 13.-15.10.2023 sa uskutočnila v Bratislave tanečná súťaž TeenDance pre dievčatá s tancom v srdci.

Tanečná súťaž TeenDance je celoslovenská saleziánska tanečná súťaž pre zmiešané tanečné tímy. Je určená pre mladých vo veku od 12 do 20 rokov. Brány "lauráckej" tanečnej súťaže sa prvýkrát otvorili v roku 2010. Ani tento rok nebude výnimkou. Súťaž je organizovaná s cieľom spojiť jednotlivé strediská na Slovensku prostredníctvom tanca, tanečníkom ukázať nové možnosti a zažiť neopakovateľnú atmosféru. Do súťaže sa môžu zapojiť ktokoľvek s tancom v srdci - nielen z našich stredísk - podujatie je otvorené pre deti a mladých.

Tanečníčky a mladí-chtiví tanca prišli do Bratislavy už v piatok, aby spoznali krásy Bratislavy. V sobotu začal program workshopmi pre všetkých zúčastnených. Tento rok boli pripravené dva tanečné workshopy.

Po prvýkrát na TeenDance mala tanečný workshop Katka Lafférsová. Na jej workshope sa dievčatá naučíli pomerne nenáročnú choreografiu v pomalom aj rýchlom rytme s rôznymi krokovými variáciami v štýle súčasného a moderného tanca, muzikálu a boli v ňom aj prvky latina. Vytvárali príbeh, ktorého výrazovým prostriedkom je tanec, hudba a emócia, ktorú sa snažili vyjadriť. Tento workshop si užili naplno!

Druhý workshop si pripravili manželia Pali a Ivka Dankovci s názvom CESTA. Workshop bol o cestách našich životov, o odvahe vykročiť na ne a neostať len pri snívaní. Workshop bol zároveň "cesta" alebo návod, ako sa dá myšlienka premeniť na krátky tanečný príbeh. Okrem tanečného workshopu zažili manželov Dankovcov aj v porote samotnej súťaže.

Samotnú súťaž - Galavečer - otvorilo Tanečné divadlo Bralen svojou choreografiou.

Porota sa snažilia každému povedať, v čom sú vynikajúci a na čom trebe ešte popracovať. Aj napriek tomu, že podnádpis TeenDancu je tanečná súťaž, jeho cieľom nie je prebudiť rivalitu a súťaživosť medzi tanečníkmi. Ideou TeenDancu je aby to bolo miesto rastu pre každého zúčasneného, aby si vzal hodnotenie poroty k srdcu a premenil kritiku v motiváciu pracovať na sebe ďalej. Posolstvo tejto súťaže je krásne a z pohľadov a emócií dievčat bolo vnímať, že aj pre nich je veľmi prínosné.

Ďakujeme saleziánom - sestrám a bratom zo strediska Mamateyová za poskytnuté priestory a akúkoľvek pomoc. Ďakujeme aj Mati Švorcovej a jej projektu By Heart Project za nádherné obrázky pre súťažiacich.  Vďaka aj tanečnému divadlu Bralen za otvorenie galavečara svojou choreografiou.

 

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou,

ktoré administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže.

Laura

17.10.2023 19:07