Ukáž, čo je v Tebe!

Ukáž, čo je v Tebe!

Začiatkom októbra sa v Bratislave konala celoslovenská súťaž TeenDance, ktorej sa zúčastnilo spolu 6 stredísk. Boli to Bratislava – Kremnická, Dubnica nad Váhom, Banská Bystrica, Košice – 3 hôrky, Luník IX. a Michalovce. Ako to celé prebiehalo a kto sa tento rok stal víťazom súťaže v kategóriách duo a skupina nám priblížila účastníčka Editka z Michaloviec.

V  piatok, 5.10.2018 sme sa vybrali na dlhú cestu do Bratislavy. Cestovali sme s veľkou nedočkavosťou a radosťou z toho, čo nás tam čaká. Cesta bola dlhá, keďže sme cestovali až z východu. Keď sme konečne dorazili na hlavnú stanicu, museli sme sa s našimi veľkými aj pomerne ťažkými kuframi dopraviť až do Spojenej školy Svätej rodiny Petržalke,  kde prebiehala celá súťaž. Večer sme začali spoločnou sv. omšou, po nej sme sa navečerali a začali náš tanečný program.

Tanečný program sme začali workshopom s našou úžasnou organizátorkou Júliou, ktorá nás naučila, pre niekoho ľahkú, pre iných zas ťažšiu „variačku“. Keď sme sa ju všetci spolu naučili, prezentovali sme sa po strediskách a tak sme vytvorili pravú atmosféru TeenDanc-u. Po pretancovanom večeri sme poďakovali za zvládnutú cestu a úvodný program modlitbou a šli sme si oddýchnuť pred veľkým dňom.

Sobotu sme odštartovali rannou omšou a následnými spoločnými raňajkami. Po raňajkách, ktoré pre nás pripravili organizátori sme sa už nemohli dočkať workshopov. Prvý sa niesol v duchu Lyrical Hip-Hop, ktorý nám predstavila skvelá tanečnica Sima. Po prvom predstavení variácie, ktorú sme sa mali naučiť  sme sa na seba dívali len zúfalými pohľadmi, no po tréningu sme si ju všetky s radosťou a ľahkosťou zatancovali. Na ďalšom workshope sme spoznávali rytmus Latino tancov. S naším lektorom sme zvládli rytmy salsy, chachy a jivu, ktorý zožal najväčší úspech.

Po vypotených tréningoch nás čakal zaslúžený obed. Keď sme doplnili sily, pobrali sme sa po strediskách spoznávať krásy Bratislavy. Keď sme sa vrátili z krásneho centra mesta, nasledovali generálky pred galavečerom, na ktorý sa každé stredisko poctivo pripravovalo.

Po generálkach oboch kategórií, duo a skupina,  po generálke nasledovala večera, a po nej sa už všetky tanečníčky pripravovali na vrchol víkendu – súťažný galavečer. Najskôr  halu naplnili farebné sukne, trblietky a nervózne úsmevy. Stres sa však podarilo odohnať vďaka skvelému rytmicko-tanečnému úvodnému predstaveniu tanečného divadla ATak. Po búrlivom potlesku prišla na rad prvá súťažná kategória DUO.  Po tejto kategórii, v ktorej sa stretli strediská Michalovce, Dubnica nad Váhom a Bratislava, prišla na rad početnejšia kategória: skupina. Všetky tance publikum obdarilo neutíchajúcim potleskom a povzbudzujúcimi úsmevmi. Každé  stredisko ukázalo, čo v sebe skrýva,  a tak si všetky zaslúžia pochvalu, no najviac podľa hodnotenia skvelá Dubnica nad Váhom, ktorá si odniesla bronzovú medailu, Luník IX., ktorý ukázal ako sa dá krásne prepojiť jemnosť s temperamentom na druhom mieste a prvenstvo si tento rok odniesla Banská Bystrica.

V Kategórii DUO sa najviac tešili Michalovce na prvom mieste, Bratislava-Kremnická  si odniesla zaslúžené nasledujúce druhé miesto a na vynikajúcom treťom mieste skončilo vystúpenie sestier z Dubnice nad Váhom. Všetkým strediskám srdečne blahoželáme a veríme, že aj tie, ktorým sa tento rok nepodarilo odniesť si cenu, budú ďalej tancovať a ďalší rok nám ukážu, čo ešte v sebe skrývajú. Po krásnom galavečeri sme si posledné chvíle užívali spoločnou diskotékou, po ktorej sme si šli oddýchnuť po náročnom dni a pred dlhou cestou domov.

Ďakujeme všetkým organizátorom, sr. Marte Baňasovej, Júlii Olexovej a rovnako aj najmilším dobrovoľníčkam, bez ktorých, by sme neprežili, taký úžasný víkend plný radosti a tanca.

 

Editka Dolobáčová, Michalovce

 

Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Laura

17.10.2018 10:56