Vďaka podpore zo Slovenska získajú utečenci krajčírske zručnosti

Vďaka podpore zo Slovenska získajú utečenci krajčírske zručnosti

Utečenecký tábor Kakuma v Keni dnes hosťuje vyše 220 tisíc utečencov a žiadateľov o azyl. Nachádza sa v kraji Turkana, ktorý je najväčším a najchudobnejším krajom Kene. Väčšinu populácie v tábore tvoria deti a mládež. Ukázalo sa, že pre tamojších mladých ľudí majú skutočný význam praktické zručnosti, ktoré im umožňujú plnohodnotne tráviť čas a dávajú im schopnosť zarobiť si na seba a svoje rodiny. Saleziáni don Bosca už 30 rokov pomáhajú mladým ľuďom v Kakume získať vzdelanie. V spolupráci so slovenským občianskym združením SAVIO a SlovakAid aktuálne rozbiehajú projekt, ktorý je zameraný na budovanie krajčírskych zručností u tamojšej mládeže.

Dvojročný projekt bude prebiehať v Technickom inštitúte don Bosca v Kakume. Zručnosti tu získavajú nielen utečenci, ale aj Keňania z miestneho kmeňa Turkana. Učňovka vznikla v roku 2017 vďaka podpore SlovakAid, kedy bol otvorený prvý kurz stolárstva. Dnes má škola vyše 400 študentov v kurzoch anglického jazyka, základných počítačových zručností, informačných technológií, elektrotechniky, solárnych technológií, stavbárstva, vodoinštalatérstva, stolárstva, sústružníctva, zvárania, účtovníctva a sekretárskych zručností. Aktuálny projekt otvára nový kurz krajčírstva a módneho dizajnu. Prečo práve krajčírstvo? Vďaka vzrastajúcej populácie v tábore a jeho okolí, rastie aj dopyt po oblečení. Keďže Kakuma má 61% obyvateľov vo veku do 18 rokov, v tábore je veľký počet školopovinných detí a mládeže, kvôli čomu je veľký záujem o školské uniformy. Obrovský dopyt je príležitosťou pre krajčírske zručnosti, ktoré môžu významne zlepšiť život najmä ženám. Kultúrne bohatstvo kmeňa Turkana s prepracovanými výšivkami zároveň predstavuje priestor pre výrobu jedinečných odevov a šperkov, pre ktoré sa čoraz viac rozširujú možnosti na domácom a zahraničnom trhu. V krajčírskej výrobe v Kakume však prevládajú tradičné vzory a strihy a chýba vývoj nových dizajnovo moderných doplnkov a oblečenia, ktoré sú atraktívne najmä pre mladých ľudí.
 
V rámci projektu bude najskôr učňovka rozšírená o nové dielne a učebne, následne bude otvorený dvojročný kurz krajčírstva a módneho dizajnu, ktorého súčasťou bude budovanie počítačových zručností a využívanie moderných technológií. Vďaka úspešnej realizácii projektu každý rok získa 40 študentov, prevažne žien z komunity utečencov aj domácich Keňaniek, krajčírske zručnosti so zameraním na vývoj moderných strihov a dizajnov. Absolventky kurzu budú zapojené do aktivít zameraných na podporu podnikania, aby si ľahšie našli uplatnenie na trhu práce. Nové zručnosti vytvoria pre ženy príležitosť predávať svoje výrobky, vďaka čomu zabezpečia pre seba a svoje rodiny príjem a lepší život. Vďaka šitiu si v Kakume našla uplatnenie aj Esther: „V  Kakume je množstvo mladých ľudí, ktorí sa len tak potulujú. Boli by radi, keby im niekto pomohol získať zručnosti, vyučiť sa v nejakej oblasti. Vďaka tomu by mohli pracovať vlastnými rukami a zmeniť svoj život k lepšiemu, ako sa to podarilo aj mne. Ak tu vznikne nový krajčírsky kurz, myslím, že oň bude mať záujem veľmi veľa mladých ľudí.“
 
Projekt s názvom Program učňovského vzdelávania a ekonomickej integrácie kenskej komunity a utečencov v kraji Turkana začal 1.augusta 2023 a potrvá do 31.augusta 2025. Vďaka novému učňovskému odboru prispeje projekt z dlhodobého hľadiska k zmierneniu chudoby nielen v utečeneckom tábore Kakuma, ale aj v ostatných oblastiach kraja Turkana. Intervencia je finančne podporená dotáciou SlovakAid vo výške 199 854 eur. Podpora štedrých darcov umožňuje občianskemu združeniu SAVIO už od roku 2005 skvalitňovať život mladých ľudí v menej rozvinutých krajinách. Medzi hlavné aktivity združenia patrí každoročná verejná zbierka Tehlička, programy diaľkovej adopcie detí a tried, vysielanie dobrovoľníkov, ako aj projekty rozvojovej spolupráce.
 
FOTO:
Budovanie krajčírskych zručností v Kakume
Miestna krajčírka Esther
 
KONTAKT:
Adriana Mahdalová, projektová manažérka SAVIO o.z.
mahdalova@savio.sk
www.savio.sk

Laura

19.09.2023 13:43