Projekt: Vianoce!


Buď pozdravená, ktorá si plná Božej milosti

Buď pozdravená, ktorá si plná Božej milosti

Projekt:Vianoce! |

„Zdravas, Mária, milosti plná, Pán s tebou...“ Anjel Gabriel bol majstrom slova – v takej krátkej vete ukryl veľmi veľa. Koľkokrát sme sa modlitbu Zdravas pomodlili a koľkokrát z toho sme si uvedomili hĺbku pozdravu? Vieme, že to, čo hovoríme má moc, že to, čo prehlasujeme o sebe a o druhých má následky? Slová vedia raniť, ale vedia aj budovať. Nechajme sa poučiť anjelom Gabrielom – nech sa naše Čítať ďalej »


Správny čas pre Boha

Správny čas pre Boha

Projekt:Vianoce! |

Dnes som si s jedným dieťaťom čítala ilustrované príbehy z Biblie. Práve tam bolo evanjelium, kde Ježiš vysvetľuje svojim učeníkom, že sa nemajú strachovať o svoj život, však Nebeský Otec sa stará aj o vtáky a ľalie. A či my nie sme viac? Asi sa pýtaš, prečo o tom hovorím, keď si si teraz dočítal iný úryvok z Biblie. Zachariáš a Alžbeta boli verní Bohu. „Obaja boli spravodliví pred Bohom a Čítať ďalej »


Neboj sa prijať...

Neboj sa prijať...

Projekt:Vianoce! |

Ako často sa cítiš neprijatý, bezcenný, bezmocný? Alebo inak... Ako často nechceš prijať niekoho, kto Ti je nesympatický? Myslím si, že každý z nás z nás prežíva tento boj každý deň. Aj Jozef mal problém prijať Máriu, aby ho spoločnosť neodsúdila. Mária bola však odhodlaná povedať Bohu áno. Jej láska bola omnoho väčšia ako predsudky ľudí. Máriino rozhodnutie neskôr Jozef pochopil ... Prijatie Čítať ďalej »


Rodina

Rodina

Projekt:Vianoce! |

Dnes čítame o rodokmeni Ježiša Krista. Toto evanjelium sa nám možno nezdá príliš inšpiratívne, avšak skrýva v sebe viac ako by sa nám mohlo zdať. Každý má svoj rodokmeň a nikto z nás si ho nevyberá, ako si nevyberá rodinu, do ktorej sa narodí. Možno by si predpokladal, že v rodine Ježiša Krista sa budú nachádzať „svätí“ ľudia a v živote neurobili nič za čo by si svätosť zaslúžili. Opak je však Čítať ďalej »


Svetlo sveta alebo tma?

Svetlo sveta alebo tma?

Projekt:Vianoce! |

Keď som raz kráčala po osvetlenej ulici, napadlo mi, ako málo vlastne vidíme. Lampy - svetlo tohto sveta – nám síce svietia na cestu, aby sme išli správnou - vyšliapanou cestou, ale to je všetko. Nedovolia nám pozerať sa hore, aby sme videli niečo krajšie - hviezdy, ktoré nám ukazujú smer, a mesiac, ktorý vraví, že žiariť sa dá len vtedy, keď budeme v súlade so Svetlom. S hviezdami síce nevidíme Čítať ďalej »


Čo to hovoria, je to dôležité?

Čo to hovoria, je to dôležité?

Projekt:Vianoce! |

Svetu patrí silný hlas, ktorý má obrovskú moc. Dokáže človeka vyhodiť na vrch slávy a rovnako tak aj zhodiť do priepasti. Je vôbec dôležité, čo hovorí svet? Ako hlasno diktuje? Dôležitejší sú blízki, vzťah s Ježišom, správny priateľ, rodičia... Mnohokrát vidíš všeličo. Nedovoľ, aby sa Ti podlomili nohy alebo aby si zostal znechutený. Človek, ktorý dokáže kľačať pred Bohom, môže stáť pred celým Čítať ďalej »


Nevyhoviem každému, nevadí! Stačí, keď budem potešovať Ježiša

Nevyhoviem každému, nevadí! Stačí, keď budem potešovať Ježiša

Projekt:Vianoce! |

Dnes je doba nárokov, doba porovnávania, povinností a vyslovených i nevyslovených požiadaviek. Niekedy sa možno necháme strhnúť týmto svetom – buď my sami zmýšľame „rôzne“ (a nie práve najlichotivejšie) o druhých, alebo si príliš pripúšťame názor druhých o nás a našej identite. No nikdy sa nebudeme páčiť každému! Správne veci niekedy vyžadujú, aby sme sa druhým nepáčili, a niekedy ani „v Čítať ďalej »


Počúvaj

Počúvaj

Projekt:Vianoce! |

Ježiš dnes hovorí o svojom predchodcovi - Jánovi Krstiteľovi. Na konci úryvku evanjelia vyzýva, aby tí, ktorí majú uši, počúvali. Ako počúvam - rodičov, priateľov, súrodencov? Ako počúvam Ježiša? Dnes sa všetci vyjadrujú ku všetkému - zdieľajú videá s postojmi, komentujú... Odvšadiaľ ide hluk, hudba, sme nervózni, keď nám do pozadia niečo nehrá, cítime sa trápne niekedy sme nesvoji. Nie som aj ja Čítať ďalej »


Jarmo Lásky

Jarmo Lásky

Projekt:Vianoce! |

Bremeno života sa nám zdá ťažké, lebo si naň často prihadzujeme svoj strach, nepokoj, nedôveru, výčitky..... Nevieme prijať jeho bremeno Lásky, ktoré nám dáva silu cez bezpodmienečný úprimný vzťah zniesť, čo nás postretne. Lebo vo vzťahu k Bohu milovať znamená predovšetkým NECHAŤ SA NÍM MILOVAŤ. Potrebujeme uveriť, že sme milovaní bezpodmienečne i s našou úbohosťou, takí, akí sme, nehľadiac na Čítať ďalej »


Chceš, aby našiel aj Teba?

Chceš, aby našiel aj Teba?

Projekt:Vianoce! |

Sme ako ovečky, ktoré majú svojho najlepšieho pastiera, no občas máme chuť vyjsť z davu a prechádzať po rôznych chodníkoch vlastnou cestou a aj keď máme rovnaký cieľ ako ostatné ovce, stále nás to ťahá niekam ďaleko. Občas si to ani sami neuvedomíme a ocitneme sa uprostred lesa medzi vlkmi. Náš pastier by bol za nás ochotný opustiť celé stádo, len aby sme sa vrátili späť, pretože on nás chce Čítať ďalej »